Mozilla изцяло преминава към защитения HTTPS-протокол

Mozilla изцяло преминава към защитения HTTPS-протокол

Компанията Mozilla, създател на популярния браузър Firefox, постепенно ще се откаже от поддръжката на HTTP-протокола и изцяло ще премине към използването на зашифрования HTTPS-протокол. Рова решение бе взето след бурно онлайн-обсъждане.

Ерата на цялостен преход към шифровани връзки ще започне на два етапа. Първоначално ще бъде избрана датата, с настъпването на която всички нови функции на браузъра ще работят само с HTTPS. След това ще започне изключването поддръжката на HTTP-протокола за традиционните функционалности на браузъра. Кои функции ще се считат за нови ще бъде решавано след открито обсъждане.

Новият план не изключва цялостното използване на HTTP, но старите линкове ще се преобразуват в HTTPS чрез HSTS и атрибута upgrade-insecure-requests – средствата, които използва сървъра за преадресиране на всички запитвания към защитени канали. Mozilla призовава всички програмисти активно да се включат към подобряване на безопасността в Глобалната мрежа и възнамерява да представи своите препоръки на консорциума W3C.

За нормалната поддръжка на HTTPS, всеки собственик на уеб-сайт трябва да има съответния сертификат от доверена компания. Mozilla знае, че тези сертификати не са безплатни и се продават, но и сега могат да бъдат взети безплатни сертификати от  StartSSL и WoSign. В средата на 2015 година Mozilla ще стартира проекта Let’s Encrypt, от който ще е възможно получаването на безплатни сертификати в автоматичен режим.

Print Friendly, PDF & Email